Rondleidingen

Op veel basisscholen in de regio is het de gewoonte om in groep 7 en 8 les te geven over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het 73 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Kort na 5 mei 1945 werden in het duingebied de lichamen gevonden van 422 vermoorde verzetsmensen. Een groot aantal van hen is begraven op De Eerebegraafplaats in Overveen. Daarom wordt ieder jaar door de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal op 4 mei een Stille Tocht gehouden naar De Eerebegraafplaats. Ook kunnen leerlingen van groep 7 en 8 in de maanden maart, april, mei en juni per klas De Eerebegraafplaats bezoeken en daar een rondleiding krijgen. Die wordt verzorgd door bestuursleden van de Stichting Nationale Herdenking en is gratis.

Afhankelijk van de voorbereiding en wensen van de schoolleiding en de leerlingen, duurt de rondleiding minimaal 45 minuten en maximaal 90 minuten. Ook worden rondleidingen verzorgd voor andere groepen gedurende het gehele jaar. U kunt zich rechtsreeks aanmelden bij de coördinator van de Stichting Nationale Herdenking, de heer André van Diepen, telefoon 06 – 1781 0739. Het e-mailadres is: drevandiepen@hotmail.com. De heer van Diepen maakt met de school een afspraak welke dag en welk uur het meest geschikt is. Uiteraard is de aanwezigheid van de leerkracht noodzakelijk. Ook stellen wij de aanwezigheid van ouders op prijs.

De Eerebegraafplaats ligt in Overveen aan de noordzijde van de Zeeweg, te bereiken met bus 81 van Connexxion. Er is een ruime parkeerplaats en fietsenstalling.

Voor de voorbereiding van het bezoek en voor mogelijk naslagwerk, verwijzen wij naar de website van de Eerebegraafplaats: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu, en naar de app van het bezoek aan de Eerebegraafplaats. Op de website staat de geschiedenis van de Eerebegraafplaats vermeld en de manier waarop de app gebruikt kan worden. Zowel op de website als via de app worden de achtergronden en verzetsgeschiedenissen beschreven van alle personen, die op de Eerebegraafplaats zijn begraven. Bij de samenstelling van de website en de app is gebruik gemaakt van de inhoud van  het boek De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, van Peter H.Heere en Arnold TH.Vernooij, Den Haag, 2005. Daaruit hebben wij een korte samenvatting gemaakt, die is gepubliceerd op deze website.

Wij zullen uw klas graag op de Eerebegraafplaats ontvangen. Daarbij is het niet de bedoeling dat de leerlingen dan gebruik maken van hun mobieltje, maar luisteren naar de toelichting van de rondleider. Wel zijn vragen van de leerlingen en discussie met de rondleider zeer welkom.

Aanvraag insturen

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
  • :